Kuru Meyveli Diyet Tarifleri

Lif zengini kuru meyvelerin faydaları saymakla bitmez. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan kuru meyveler diyetisyenlerin önerdiği diyet listelerindeki önemli bir ara öğündür. Zamanında toplanan yaş meyvenin içeriğindeki %90 oranındaki suyun %10-20 oranına düşürülmesi ile elde edilen kuru meyve içerdiği su miktarının düşük olmasından dolayı bozulmaya sebep olabilecek mikroorganizmalar gelişip çoğalamamakta, şeker oranları yükselmekte ve daha dayanıklı olmaktadır. Vücudu yüksek antioksidan özelliğiyle serbest radikallere karşı koruyan kuru meyveler şifa deposudur. Kurutulmaya en uygun olan meyveler yaban mersini, elma, ananas, armut, çilek, vişne, üzüm, kayısı, dut, mango, muz, kivi ve eriktir. Kuru meyvelerin en önemli faydası yüksek miktarda C vitamini içermesine bağlı olarak bağışıklık sistemini korumasıdır. Besin değerleri göz önüne alındığında en faydalı kuru meyveler kayısı, incir, erik ve üzümdür.

Kuru Meyveli ve Yulaflı Tatlı

Kuru incir, kuru kayısı, kuş üzümü, iri kıyılmış badem içi ve fındık, yulaf ezmesi iyice çırpılmış yumurta ile karıştırılarak 180 derece olan fırında 17-20 dakika aralığında pişirilir. Soğuduktan sonra diyet bar tüketilmeye hazırdır.

Ev Yapımı Müsli

5 Dakika kısık ateşte kaynatılmış pekmez ve bal (bal yerine arzuya göre Hindistan cevizi yağı, eritilmiş tereyağı olabilir) küçük parçalara ayrılan kuru meyveler, yulaf ve badem ile karıştırılr200 derece fırında 20 dakika pişirilir. Soğutulduktan sonra küçük parçalar halinde ufalanarak ağzı kapalı, cam bir kavanozda saklanır ve kurabiye ve keklerde kullanılabilir, cips gibi tüketilebilir veya her sabah süt ile tüketilebilir.

İncir Uyutması

Yıkanıp birkaç dakika suda bekletilmiş ve küçük zar şeklinde dilimlenmiş kuru incir, mayalama sıcaklığına gelmiş sütle karıştırılır, el doğrama aletiyle parçalanır. Kuplara konulan tatlı üç saat oda ısısında bekletilir. Buzdolabında saklanılan tatlı cevizle servis edilebilir.

Muzlu İncirli Kurabiye

Suda bekletilmiş parçalanmış kuru incir ve muz robatta kıvamlı hamur haline dönüştürülür. 12 eşit parçaya ayrılan hamur 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Dinlendikten sonra tüketilmeye hazırdır.

İncirli Top

Kuru incir ve fındık robot yardımıyla macun haline getirilir ve petibör bisküvisiyle, tarçınla karıştırılır. Hamurdan koparılan parçalar avuç içinde yuvarlanarak top haline getirilir. rendelenmiş Hindistan cevizi ve file antep fıstığına bulanarak servis edilir.

Kakaolu Grona Bar

Üzüm suyu, yulaf, kuru üzüm, iri çekilmiş ceviz içi, kabak çekirdeği içi, susam, kuru incir, bal ve kakao karışımı dikdörtgen şeklinde kesilerek 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Daha sonra ısı 20 dereceye düşürülerek fanlı ayarda 5 dakika bekletilir. Ilıdıktan sonra tüketilir.