Armut Ağacı Sineği

Armut ağacı sineği aynı zamanda şeftali, elma, incir, nar ayva, Trabzon hurması ve diğer narenciye türlerini de etkileyen Akdeniz Sineği ismiyle ifade edilirken, Akdeniz Sineği ile ilgili yapılan mücadelelerin uzun süredir devam ettiği de görülmektedir. Armut ağacı sineğinin bilinen ev sineklerinin 2/3’ü oranında olduğu söylenebilmesinin yanında renginin de sarımsı kahverengi olduğu görülmektedir. Her türlü mevsim ve iklim koşullarında yaşayabilen armut ağacı sinekleri genel anlamda ilkbahar sonu ile yaz başı arasında ortaya çıkarak yumurtalarını armut meyvesinin hemen kabuğunun altına bırakmasından sonra armudun etli kısmıyla beslenerek olgunlaşarak kendisini hızlı bir şekilde toprağa bırakmaktadır.

Armut Ağacı Sineği Yararları ve Zararları

Armut ağacı sineğinin bilinen herhangi bir yararı bulunmamakla birlikte, armut meyvesine verdiği zarar yumurta bıraktıkları noktalarda görülen sarımsı lekeler ya da kahverengi berelerdir. Ancak armut ağacı sineği zararları değerlendirildiğinde asıl problemin larvalar tarafından verildiği göze çarparken, etli kısımlardan beslenen larvaların meyvede çöküntü ve yumuşama meydana getirdiği, hatta bazı durumlarda daha da ileri giderek vurduğu meyvelerin hasat zamanından önce döküldükleri de görülmektedir. Armut ağacı sineğiyle kültürel önlemler ve kimyasal mücadele adı altından iki çeşit mücadele yöntemi belirlenmiştir.

Armut Ağacı Sineği Gelmemesi için Ne Yapılmalı?

Armut ağacı sineğinin engellenmesi ve armut ağacı sineği zararları tanımlamalarının en aza indirilmesi için kültürel önlemler adı altında yeni tesis edilecek armut bahçeleri yakınına asla incir, şeftali, nar ve Trabzon hurması gibi meyvelerin dikilmemesi gerekmektedir. Bu sinekler dolayısıyla dökülen meyvelerin bir an önce toplanıp derin çukurlara gömülmesi de başka bir önlem olarak göze çarparken, hasattan sonra ağaçta meyve bırakılmaması da oldukça önemlidir.

Armut Ağacına Nasıl Bakım Yapılması Gerekir?

Armut ağacı sineğine karşı armut ağacı bakımı oldukça önemli olmakla birlikte, özellikle sonbahar başlangıcında meyve bahçelerine Akdeniz Sineği tuzağı asılarak sineklerin çıkışı kontrol altına alınmalıdır. Bunun yanında sinek tespit edildiğinde vakit kaybetmeden ilaçlanmaya geçilmeli ancak ilaçlama 16 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında yapılmamalıdır. Periyodik olarak armut ağaçlarında armut ağacı sineği kontrolü yapılması da oldukça önemlidir.